KIJK UIT VOOR KORAAL

Laten we het over koraal hebben. We weten dat het er mooi uitziet, het bedreigd wordt en dat als we het willen houden, we echt meer voor deze wereld moeten zorgen! Maar wist je ook dat koraal de reden is dat veel (kite) surfers gewond raken tijdens een (kite)surfvakantie?

Op Instagram ontmoette ik @Kitetastic, ook bekend als Maren. Net als ik, was ook Maren geopereerd en kon zij niet kitesurfen. Haar verhaal begon met koraal… Feit is dat veel kitesurfers koraal tegenkomen. (Ikzelf ook.) De meesten van ons West-Europeanen kennen de gevaren van het tegenkomen van koraal niet wanneer we voor het eerst een warm vreemd land bezoeken om te kitesurfen. Als je een lezer bent, blijf lezen. Als je een luisteraar bent, luister dan naar ons gesprek via de onderstaande videolink. Maren gaat haar verhaal met ons delen!

koraal 1

“Mijn naam is Maren, ik ben 36 jaar oud. Ik kom uit Duitsland en begon een jaar geleden met kitesurfen. Dit jaar was ik eind augustus in El Gouna in Egypte. Het was mijn eerste keer daar. Het was ook mijn eerste keer op een spot met warm ondiep water. Ik was zo opgewonden om die eerste dag te gaan kiten! Dus ik maakte alles klaar en sprong in het water … Gaan, gaan, gaan op dat board!

Helaas was het eb en het water was slechts 20 centimeter diep. Om eerlijk te zijn, was ik niet zo ondiep water gewend! De koralen waren direct onder het wateroppervlak en sommige zelfs erboven! Mijn board bleef hangen en ik viel in het koraalveld. Ik had veel krassen en een wond op mijn hiel, slechts een kleine. Ik droeg neopreen-schoenen, dus je kunt je voorstellen: de impact was behoorlijk hard. Maar laat maar! Ik bleef kiten…

Na een dag was mijn voet gezwollen en was de wond ontstoken. Ik moest een aantal dagen antibiotica pillen nemen, maar gelukkig kon ik na 3 dagen weer kiten. Ik heb een geweldige vakantie gehad, alles was in orde! Maar thuis, met gesloten schoenen aan, voelde ik dat er iets mis was. De wond op mijn hiel was genezen, maar ik had een raar gevoel. Ik ging weer naar de dokter en er waren twee koraalstukken in mijn hiel. Om het kort te houden: ik moest meer antibiotica pillen nemen en uiteindelijk moest ik geopereerd worden.

koraal 2
koraal 3

Naar mijn mening zijn koralen niet zo erg als je misschien denkt. Ze zijn scherp en erg hard en je moet proberen weg te blijven indien mogelijk. Maar je hoeft niet bang voor ze te zijn. Al mijn oppervlakkige krassen genazen volledig probleemloos. Geen ontsteking of zoiets. Als je contact hebt met koralen, reinig de wonden direct en houdt ze schoon. En als je het niet zeker weet, volg je gevoel en ga dan naar de dokter voor een controle! ”

Gelukkig is Maren weer op dat water!

Een snee gemaakt door koraal heeft meer kans om te infecteren en het kan ook gif uit het koraal zelf bevatten.

Hoe maak je een koraalsnede schoon?

  • Reinig de snede grondig en zo goed mogelijk. (Je kunt hiervoor een tandenborstel gebruiken.) 
  • Spoel de snede zo snel mogelijk met schoon zoet water.
  • Als het steekt, kan je het afspoelen met een vorm van azijnzuur om het effect van gifstoffen uit het koraal te verminderen. (De meesten gebruiken hiervoor azijn, maar ik werd met citroen gewassen.)
  • Spoel de snede dagelijks en breng er een antibioticum op aan.
  • Antibiotica worden aanbevolen, dus je kunt beter een arts raadplegen. Hij / zij kan je vertellen of je het nodig hebt.
  • Als je pijn hebt, kan je pijnstillers nemen.

Zoals Maren zei, is het het beste om weg te blijven, voor beide partijen. 🙂

Quiz

Wat weet jij van koraal?

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
nl_NLNL