ACTIONCAMS & KITESURFEN: DE BESTE (BASIS) INSTELLINGEN

Het filmen van je kitesurf-sessie kan veel voordelen hebben. Je kunt je stijl zien, waar je aan moet of wilt werken, hoe ver je bent gekomen of een gave compilatie maken en deze laten zien aan je familie, vrienden en de rest van de wereld! Als je geluk hebt, heb je je persoonlijke videograaf… maar meestal moet je de opnames zelf maken. Een actioncam gebruiken is een geweldige manier om dit te doen!

Dus wat zijn actioncams? Kort gezegd: zoals de naam al zegt, een videocamera voor actie. Ze zijn meestal klein, met een case, waterdicht en kunnen tegen een stootje. Je kan actioncams op (sport) apparatuur plaatsen door verschillende mounts te gebruiken. De bekendste actioncams zijn waarschijnlijk de Go Pro’s, hoewel er ook vele andere geweldige en meestal goedkopere action cams zijn.

In de instellingen van de camera kan je kiezen uit veel opties en elke instelling heeft voor- en nadelen. Weet jij de beste instellingen voor kitesurfen? Ik gebruik nu 2 jaar actioncams en ik heb eindelijk mijn favoriete instellingen gevonden.  Laten we het hebben over de basisprincipes en de beste basisinstellingen voor je cam tijdens een kitesurf-sessie.

Resolutie

Schermen en afbeeldingen zijn gemaakt van pixels (kleine puntjes in kleur). Resolutie = pixels in breedte x pixels in hoogte. Full HD heeft bijvoorbeeld een resolutie van 1920 x 1080, dus 2.239.488.000 pixels. Hoe meer pixels je hebt, hoe gedetailleerder, maar ook hoe groter je bestand zal zijn.

De meeste actioncams hebben de optie om te filmen in een resolutie van 4k, wat behoorlijk geweldig is. Dus 4k is de keuze, toch? Ja .. Maar tenzij je van plan bent om de beelden op 4K-schermen af ​​te spelen… Zal het behoorlijk nutteloos zijn en onnodige ruimte op de SD-kaart innemen, dezelfde ruimte die je zou kunnen gebruiken voor andere geweldige actiefoto’s en filmpjes! Btw: Meerdere tests hebben aangetoond dat de meeste mensen het verschil tussen een 4K-scherm en een Full HD-scherm op het eerste gezicht niet zullen merken. Dat gezegd hebbende, kies ik ervoor om te filmen in een resolutie van Full HD tot 2,7k.

Sommige nieuwere goedkopere camera’s beweren te filmen in 2.7k en 4k. Maar in de meeste gevallen worden de 2.7k & 4k digitaal gemaakt en is daarom nep.

FPS

Video’s bestaan ​​uit veel foto’s. Als je je video pauzeert, zie je één foto. Deze foto wordt een frame genoemd en FPS betekent Frames per seconde. De meeste actioncams zijn standaard ingesteld op 24 of 30 FPS. Dit betekent dat de camera 24 (of 30) frames (foto’s) per seconde maakt om je video te maken.

Ok, dus waarom zou je het veranderen? Nou, er gebeurt veel tijdens het kitesurfen. Voor een beter zicht of gewoon een heel ziek effect willen we dingen graag vertragen. Ik bedoel, kom op, die sprong ziet er zoveel beter uit in slowmotion. Ja. Liefde. Slow-mos. Helaas ziet een slow-mo er niet goed uit als deze is gefilmd in 24 of 30 FPS. Laten we zeggen dat we onze beelden met 50% willen vertragen … Plots veranderen je beelden van 24 of 30 frames per seconde in 12 of 15 frames per seconde en dat ziet er niet soepel uit .. Dus als we slow-mos van onze filmpjes willen maken moeten we die FPS-instellingen op een hoger instellen. De meest voorkomende voor kitesurfen is 60 tot 90 FPS, die ik ook graag gebruik. Grof gezegd kan 60 FPS prachtig worden vertraagd tot 50% en 90 FPS tot 30%. Nogmaals, hoe meer FPS je kiest, hoe groter de bestandsgrootte.

Kort gezegd: resolutie Full HD tot 2,7 K & FPS 60 tot 90.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
nl_NLNL