INTERVIEW: DE MAKER VAN HAPPY KITEFISH

Wie mij volgt op Instagram heeft mijn buddy Freddy waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Voor wie geen idee heeft: Freddy is een visje gemaakt van oude kitelinen en behoort tot de Happy Kitefish kunsten van Elsa. Tijd voor een intervieuwtje met de maakster van deze super schattige & leuke kitefishjes!

Wie ben jij, waar kom je vandaan en wat vind je leuk?

“Ik ben Elsa en kom van origine uit Bergen op Zoom in Nederland. Momenteel woon ik in Cadzand-bad in Zeeland. Ik vind eigenlijk alles leuk wat outdoor is, maar Kitesurfen heeft wel een streepje voor. Als het niet waait ga ik in mijn vrije tijd graag paardrijden of gewoon lekker niets doen en NETFLIX kijken op de bank. Of vissen maken natuurlijk!”

Wat doet Elsa in haar dagelijks leven?

“Ik ben in juni afgestudeerd als buitensport instructeur en werk nu bij Cadzand Sports in Cadzand-Bad, een kitesurfschool die ook een hoop aan super toffe andere activiteiten aanbied! Daar doe ik van alles, van het geven van instructies tot het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Het is een klein maar groeiend bedrijf en ik ben trots om er onderdeel van te zijn!”

Wat zijn kitefishjes?

“Kitefishjes zijn leuke geknoopte visjes gemaakt van oude kitelijnen. Je kunt ze gebruiken als sleutelhanger, tashanger of voor aan de spiegel in de auto.”

Hoe ben je begonnen met kitefish?

“Ik heb in 2016 mijn enkel met kitesurfen gebroken en dat herstel duurde heel lang. Eigenlijk herstelde het niet. In 2018 ben ik geopereerd aan mijn enkel en mocht ik voor een lange tijd niet lopen, dus ik moest iets verzinnen om te doen! Per toeval kwam ik een video tegen op YouTube van iemand die kooivissen sleutelhangers maakte van waxkoord. Ik dacht toen van Yo, dat ga ik met kitelijnen proberen! Ik had alleen niet zoveel lijnen meer… Dus postte op de facebookgroep NL kitesurfers een foto met de vraag of mensen nog oude lijnen hadden. Alleen kreeg ik in plaats van oude lijnen vooral bestellingen! Dat was zo cool! En zo is het begonnen. 

Ik ben ondertussen beter geworden in de techniek en heb mijn eigen draai aan de vissen geven. De rede is niet simpeler dan bezigheidstherapie en een niet te ontkennen passie voor kitesurfen! Vandaag de dag zit er ook een stuk recycling en re-use in natuurlijk.”

 Hoeveel kitefishjes heb je tot nu toe gemaakt?

“Pfff, ondertussen minimaal een stuk of 40!”

Wat is het proces van het maken van een kitefish?

“Kleuren kiezen is handig om te beginnen, daarna lijnen op lengte knippen. Er gaat in totaal meer dan 9 meter lijnen in 1 vis!  Nadat ik de lijnen in stukken heb geknipt begint het knopen van het lijf, daarna maak ik de vinnen & als laatste de staart met kralen. Het kost me ongeveer 3,5 tot 4 uur voor ik een vis afheb. Als ik veel bestellingen heb probeer ik er meer in een keer te maken en dan verdeel ik de stappen over meerdere dagen.”

Maak je wel eens foutjes? En kan je deze dan herstellen of moet je opnieuw beginnen?

“Ik maak wel eens foutjes, maar herken ze nu al voor ik de knoop vast maak, dus dat is makkelijk te herstellen. Soms moet ik alles terug los halen naar dat ene knoopje en vanaf daar opnieuw beginnen.”

Wat kost een kitefish?

“Een kitefish is 15,- exclusief verzendkosten!”

 Heb je nog een toekomst doel met Kitefish?

“Een toekomst doel voor kitefish heb ik nog niet echt. Het zou me leuk lijken als mijn visjes overal ter wereld terecht komen, een Australische kitefish op Bondi beach bijvoorbeeld!”

Op welke kitefish ben je het trotst? *kuch* Freddy

“Ik ben zeker trots op Freddy! Maar naast mijn eerste kitefish, ben ik vooral heel trots op mijn mega kitefish! Ik heb namelijk een vis gemaakt die oorspronkelijk als dankjewel naar iemand zou gaan.  Maar door vele uren en knoopjes die erin zitten heb ik toch besloten hem nog even te houden. Die reuze vis is gemaakt van ongeveer 100 meter aan lijnen!! Het duurde me een dikke week om hem te maken. Dat doe ik trouwens nooooit meer! Mijn handen doen nog steeds pijn, haha!”

Van welke visjes was het het moeilijkst om afscheid te nemen?

“Van de mega kitefish heb ik dus nog geen afscheid kunnen nemen, haha! Maar ik denk dat de kitefish die ik van oude PLKB lijnen heb gemaakt toch wel een van de coolste was, deze was lastig om te maken en dus extra bijzonder. Gelukkig is hij naar een goeie vriendin van me in Frankrijk! Mijn favo vis heb ik aan mijn sleutels hangen.”

Hoe komen mensen aan een kitefish?

“Er kan op dit moment alleen nog maar contact opgenomen worden via mijn Instagram @elsa.kitefish of via facebook /happykitefish 

Ik heb nog geen website of specifieke Instagram pagina.”

Kunnen mensen buiten Nederland ook een kitefish bestellen?

“Dat kan zeker! De verzendkosten zijn alleen wel hoger en de verzendtijd is vaak ook langer.” 

Zijn oude kitelijnen nog steeds welkom?

“JAAAAAA! Vooral gekleurde lijnen heb ik nodig! Hoe aparter de kleuren hoe beter! Ook witte lijnen kan ik goed gebruiken.”

 Hoe kunnen mensen kitelijnen aan je doneren?

“Een berichtje via Instagram of facebook is prima, dan zal ik mijn adres doorsturen en in ruil voor oude lijnen kun je een kitefish verwachten gemaakt van jou oude lijnen!”

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
nl_NLNL