november portugal algarve kitesurfen

NAAR DE ALGARVE IN NOVEMBER

Vlucht, auto & accommodatie

Oké, we waren alle twee dik toe aan vakantie. Een kitesurfvakantie zou leuk zijn, maar ons budget was beperkt & we wilde er echt op kort termijn even uit, ook als dat inhield dat we niet konden kitesurfen. Sterker nog, ik had nog steeds veel last van mijn knie.. dus met een 100% kitesurf georiënteerde vakantie zou ik het waarschijnlijk niet naar mijn zin hebben gehad. We hadden voor onze vakantie de volgende eisen:

 • Minimaal 2 weken
 • Minimaal 18 graden Celsius
 • Appartement/kamer met keuken
 • Genoeg te doen in de omgeving
 • Vlucht & accommodatie onder de €500,- p.p.

Met behoorlijk wat research uurtjes achter de rug kwamen we erachter dat Zuid Portugal de beste optie voor ons was. We hadden zelfs nog wat hoop dat we daar ook een dagje konden kitesurfen. Dus vlucht geboekt. Hotel geboekt. Auto gereserveerd. Twintips & waveboardje gepakt. Gaan met die banaan! 29 oktober stapten we na een 3 uur durende vlucht uit op Faro, Portugal. 

We haalde onze auto op bij het vliegveld. Een super mooie Seat Arona, waar onze boardbags precies in paste en begonnen aan de reis naar ons hotel: Plaza Real by Atlantic Hotels, in Portimão. Tijdens het laatste stukje van de rit door het centrum van Portimão zagen we al een Lidl, Macdonald en Decathlon. Lekker bekend, ik voelde me gelijk thuis!

Ons hotel was een stuk beter dan waar we op hadden gehoopt. Een slaapkamer, een douche met bad, een woonkamer, een balkonnetje en een super grote keuken! We bevonden ons op 15 minuten lopen van Praia da Rocha en 10 minuten lopen van de Macdonald, ook fijn als je niks te eten hebt op je eerste dag om 23:00.

Het weer

november portugal algarve kitesurfen

Iedere dag minimaal 20 graden Celsius. Af en toe zelfs 25 graden. Bikini weer zou ik het niet echt noemen… Al dachten al die Britten bij het niet verwarmde zwembad daar anders over. ‘s nachts werd het ongeveer 17,5 graden. 

 Zo goed als iedere dag is de zon doorgebroken! Alleen in de ochtend kon het vaak mistig zijn en af en toe hadden we wat miezer regen. Een korte broek dacht ik niet nodig te hebben, maar dat was zeker niet waar! Gelukkig kon ik een goedkope kopen bij de Decathlon.

 En dan de hamvraag. Heb je kunnen kiten? JAWEL! Vaak waaide het harder dan de voorspelling aangaf en het getij speelde ook zeker een belangrijke rol bij onze kite-mogelijkheden. De maten die ik heb gebruikt zijn 9m2 & 13m2 geweest, al had ik 1 dag ook prima met de 7m2 kunnen kitesurfen. Van de 16 dagen hebben we er zeker 7 gekitesurfed! En als we hadden gewild, zelfs nog meer!

Kite spots

Ten eerste: Portugal kent regels met betrekking tot het kitesurfen. Wat de precieze regels in de zomer zijn kan ik je niet vertellen, maar vanaf oktober ben je klaar om te vliegeren waar je maar wilt.

Alvor / Odiáxere, Ribeira de Odiáxere:

Als je hebt gegoogeld op kitesurfen in Portugal kom je al snel uit bij het meer naast Alvor: Ribeira de Odiáxere. Deze spot is vooral met noordwestelijke tot noordelijke wind goed, maar ook wat vlagerig door de omgeving. Opletten moet je wel doen bij deze spot. Ondanks dat je bijna overal zou moeten kunnen staan (niet geprobeerd), is het verschil in diepte behoorlijk aanwezig. Even niet opletten en je eet zand omdat je met je vinnen bent blijven hangen in een zandbankje. Pas ook zeker op voor de enkele visserskooien die op de bodem liggen, deze worden pas goed zichtbaar wanneer het eb is. Wanneer het eb is verandert deze grote plas in allemaal kleine plasjes. 

Je hebt 2 plekken vanwaar je kan starten & beide vereisen een warming-up. Vanaf een parkeerplaats bij Alvor aan de straat; Marginal de Alvor, kan je in 15/20 minuten lopen naar de spot, waar hij aanlandig zal zijn. Of, je rijdt naar de andere kant van het meer aan de kant van Odiáxere & Lagos. In theorie kan je vanaf je parkeerplek in 5 minuten naar de spot lopen. In theorie. Met al je bepakkingen mag je namelijk over de, op een aantal plekken, ingestorte stenen brug lopen. LAAT JE INNERLIJKE BERGGEIT MAAR LOS! Vanaf deze kant is het aflandige vlagerige wind, met vlakker water.

november portugal algarve kitesurfen
Ilha de Faro, Praia de Faro

Een klein beetje van thuis, maar dan heftiger. De zee bij Praia de Faro lijkt in zijn doen en laten behoorlijk op onze Zuid-Hollandse kust: een grote woeste klotsbak. In de onregelmatige golven zit heel wat kracht en er staat ook een flinke stroming. Wind genoeg voor je 9? Pak toch maar even een maatje groter want je komt bijna niet weg. De beste windrichting voor deze spot is westnoordwest tot zuidzuidoost. Het strand is met hoogwater redelijk smal en er liggen veel huisjes direct aan het strand, daarnaast is het ook echt oppassen voor de gammele, niet hoge, hoogspanningslijnen. Ik quote “het zal niet de eerste keer zijn dat iemand er met zijn kite in terecht komt & ook zeker niet de laatste.” – Lokale blij-ei-kiter.

Ilha de Faro, Barrinha Beach

OMG. Wat een prachtige plek! Met westnoordwestelijke tot zuidelijke wind heb je spiegeltje tot net niet spiegeltje vlak water. De stroming komt van het oosten. Als je gaat kitesurfen in het najaar is dit de plek waar je moet wezen voor een wakestyle sessie! Super bijzonder om tijdens het kitesurfen te genieten van de vliegtuigen die aankomen en vertrekken. Zowel met laag als met hoog water kan je er varen en er zijn behoorlijk wat plekken waar je kan staan. Geen paniek, je kan niet (ver) afdrijven, je bent bijna helemaal omringd met land. De spot heeft één groot nadeel: De vissen in de plas zijn super onvriendelijk. Bij het dobberen na mijn eerste crash werd ik direct afgestraft met een vin-slap in mijn gezicht. Ja echt!

Hoe kom je er? Je kan er vanaf Praia de Faro heen varen, vanaf het uiteinde van de “parkeerstraat” Av. Nascente lopen voor +/- 30 minuten over een houten loopbrug (met hier en daar afgebroken planken, splinters en uitstekende spijkers, dus niet aan te raden met blote voeten), of lopen over het strand. Ook zou je er heen kunnen varen over de rivier. Let hierbij wel op dat er veel bootjes, boeien en netten in het water liggen. De wind kan op de rivier ook behoorlijk vlagerig zijn door de huisjes en de hoge duin. Over de rivier varen is zeker niet aan te raden voor beginners. Met eb is over de rivier terugvaren (bijna) niet te doen.

Fuseta, Praia da Fuseta

Oeps… De informatie over deze spot heb ik een dag later aan deze post toegevoegd…. Wellicht zegt dat al genoeg. Een spot waarover ik heel wat had gehoord, maar geen positieve mening over heb. Misschien komt het omdat de wind gewoon hartstikke kut was, omdat het ver rijden was, omdat de westelijke stroming deze wind richting (zuidwest) sterk tegen werkte, of omdat de bodem van de spot op veel plekken is begroeid met gras-plantjes (ik haat zulke plantjes, iets met angst voor plantmonsters). Met zuidwestelijke wind tot noordoostelijke wind kan je hier varen. Waarschijnlijk hadden we hier met een windrichting uit het oosten een stuk beter kunnen varen aangezien de wind dan tegen de stroming in gaat, of we hadden het risico moeten nemen om down wind te gaan, wat zonder bootje niet verstandig was geweest omdat je niet kan terug lopen. Nope, ook niet door het water.  Tijdens onze sessie was het water vlak tot choppy. Wat wel fijn is aan deze spot is dat je er bijna direct naast kan parkeren!

Carrapateira/Bordeira, Praia da Bordeira

Een van de weinige golfsurf gebieden in de zuidwestelijke kust van Portugal waar (relatief) veilig gekitesurfed kan worden door gevorderde kitesurfers met noordnoordoostelijke tot westzuidwestelijke wind. Dit enorm grote strand bevind zich tussen de rotsen, wat het uitzicht echt geweldig maakt. Wij zijn er op een dag geweest waarop er minder swell was dan gebruikelijk, maar zelfs toen waren het enorme bakken! Er zit best wat ruimte tussen de golven en we hebben ons laten vertellen dat het het beste is om op deze spot te varen met vloed. Er zijn wel een aantal aandachtspunten: Ten eerste de rotsen, waar de wind zich wat vreemd kan gedragen en de stroming (extra) sterk land afwaarts is. Deze rotsen bevinden zich hier een daar ook onder water. De golven hebben heel veel kracht (vooral achterin) en ook de stroming is erg aanwezig. Wanneer je je board verliest zal je snel moeten handelen om hem niet voor je weg te zien drijven. Crash je kite… en je mag hopen dat je weer terug komt. Bij ons ging het bijna mis, hè Chris?

Portimão, Praia da Rocha

Helaas heb ik zelf niet kunnen kitesurfen op deze spot, maar man wat had ik dat graag gewild! We hadden hier kunnen varen met westelijke tot zuidzuidoostelijke wind. De prachtige golven waren clean, met behoorlijk wat tijd tussen elkaar en ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog. Super fijn om in te leren golfsurfen, waar we dan ook mee bezig waren, maar waarschijnlijk ook prachtig om op te kitewavesurfen!! Pas wel op voor de vele golfsurfers. Ondanks dat we soms noordwestelijke wind hadden (en de spot eigenlijk aflandig zou moeten zijn), leek hij vaak in de middag te draaien naar side-shore/on-shore, thermiek misschien? Maar wat de wind doet als je een stukje uit de kust zou zijn… Geen idee…

Geen wind activiteiten

Een van de redenen dat we naar Portugal/Algarve wilden gaan was omdat er, los van het kitesurfen, heel veel activiteiten te doen zijn: Klimmen, snorkelen, kanoën, boottrips, wandeltrips, waterparken onveilig maken, golfsurfen, winkelen, feesten, skydiven, quad rijden en ga zo nog maar even door.

De volgende dingen hebben wij gedaan in Portugal (Algarve):

 • Gewinkeld bij de Lidl (en supermarkten met belachelijk goedkoop & lekker eten).
 • Gewinkeld op de boulevard van Praia da Rocha.
 • Golf-gezwommen bij Praia Boiao. (Eigenlijk een poging snorkelen & onze knieën net niet op de onderwater rots-stukken breken.)
 • Een tripje naar het westen waar we Fortaleza de Sagres & Farol do Cabo de São Vicente (inclusief klein museum) hebben bezocht, waar we ook een groep wilde dolfijnen konden spotten.
 • Een 3 daagse golfsurfcursus gevolgd bij Praia da Rocha. https://rochasurfshop.com/
 • Castelo de Silves bezocht, Catedral de Silves bezocht, Museu Municipal de Arqueologia de Silves (museum) bezocht & de ooievaars nesten bewonderd in het plaatsje (3 keer raden) Silves.
 • Lagos verkend.
 • Uitgegaan op de boulevard van Praia da Rocha in de irish pub en het Rock & Metal Cafe tot de volgende ochtend.
 • Ponta da Piedade (Lagos) & Gruta das Baratas (Boiao) bezocht, bewandeld en beklommen.
 • Winkel centrum Stradivarius bezocht, met een “geen plastic in de oceaan expositie” van kinderkunstwerken.
 • Igreja do Carmo bezocht in Faro; Een kerk met een kapel gemaakt van botten, schedels & haren.
november portugal algarve kitesurfen
november portugal algarve kitesurfen

Prijzen

Wat hebben we nou eigenlijk per persoon betaald?

 • €300,- voor accommodatie & vlucht (www.vakantiediscounter.nl)
 • €100,- voor de heen en terugreis van de boardbags.
 • €275,- voor huur auto 16 dagen incl. verzekeringen & tolkastje.
 • €15,- voor tol.
 • €60,- voor benzine.
 • €90,- voor 3×3 uur golfsurf cursus (incl. materiaal).
 • €20,- voor alle kastelen, forten, musea, etc.
 • €150,- voor eten en drinken (incl. restaurants, alcohol en heel veel ijsjes).

Tel dat bij elkaar op en je komt op een 16 daagse gevulde vakantie van €1010,- p.p.

november portugal algarve kitesurfen

Extra informatie

 • Kennelijk scheelt de tijd 1 uur met Nederland… Sorry Chris, dat mijn wekker de eerste helft van de vakantie om 7:00 af ging in plaats van 8:00 …
 • De snelwegen zijn het snelst om over te rijden.. helaas moet je wel tol betalen om daar gebruik van te mogen maken.. en dat tolsysteem werkt natuurlijk op een tolkastje. Ga je over de provinciale weg dan betaal je geen tol en krijg je leuke, mooie routes, maar ben je ook een stuk langer onderweg!  
 • Het golfsurf seizoen begint in het najaar. Super leuk en super mooi, maar een aantal activiteiten zullen hierdoor een stuk lastiger gaan. Door de stroming & de golven is het water vaak te troebel om zelf te snorkelen bij de kust & kunnen tripjes zoals kanoën worden afgezegd.
 • Omdat het hoofdseizoen geëindigd is bieden touroperators een stuk minder activiteiten aan en kunnen activiteiten worden afgezegd wegens te weinig aanmeldingen. 
 • Neem tear-aid mee, en als je er een hebt, een back-up bar. Kitesurfspul is bijna niet te krijgen in de omgeving van de Algarve! 
 • Waterparken zijn maar open tot en met eind oktober. 
november portugal algarve kitesurfen
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
nl_NLNL