kitesurfer op de bank

VOOR DE KITESURFER DIE OP DE BANK ZIT

Je kan een ongeluk hebben gehad, je pootje hebben gebroken, ziek zijn, zo min mogelijk naar buiten willen ivm het Coronavirus en ga zo nog maar even door. Er zijn heel veel redenen te verzinnen waardoor jij (ongewenst) voor langere tijd thuis op de bank kan komen te zitten of misschien al zit.

Zelf heb ik dit in de afgelopen 2 jaar meegemaakt met het breken van mn pootje en vlak daarna tijdens het revalideren na een verkeersongeluk. Mijn proces had 4 fases: 

Fase 1: Zo positief mogelijk blijven en genieten van de rust.

Fase 2: Lichtelijk geïrriteerd zijn van de verveling nadat Netflix uitgespeeld is, dus de kat lastig vallen.

Fase 3: Mopperen en zeuren over alles wat (ik) niet kan + emotionele onzekerheid omdat de kat me aan het ontwijken is na al het verplichte knuffelen en treiteren.  

Fase 4: Er achter komen dat ik best veel andere dingen had kunnen doen als ik niet zo was blijven hangen in wat niet kon en het laatste stukje “tijd” nog zo effectief mogelijk proberen te gebruiken. 

Ja, fase 2 & 3 had ik over kunnen slaan. Jammer joh. Dus voor de toekomstige ik die wellicht weer eens een keer in een huis opgesloten zit: “Hier heb je je lijstje, mopperkont. Kappen met zeiken en goed besteden die tijd, want tijd is kostbaar.” En wie weet is er iemand anders die hier ook wat aan heeft behalve een toekomstige zure ik:

 • Spelletjes! Ja, ja, ja. Ouderwetse kaart spelletjes, zoals shithead. Of nieuwerwets! Ooit van Exploding Kittens gehoord? Ik vind het hilarisch! Russisch roulette met explosieve katten, een spelletje waar je meer hebt aan geluk dan aan strategie.
 • Opruimen/klussen. Tja, Tenzij het fysiek niet mogelijk is… maar eens even dat rommelhok ombouwen en dat rapport van 15 jaar geleden tegenkomen?
 • Laat je creativiteit los, wie weet ben je wel de nieuwe Picasso of ontzettend goed met klei. Of maak je eigen kaars/hout/elektronica kunstwerkjes. Wc-bril schilderen? Nee? Wat dacht je van een oud skateboard of een surfplank?
 • Al eens binnen geprobeerd te sporten? Zelfs als je met een been in het gips zit is het mogelijk! … Wel een beetje pijnlijk als je verkeerd op je pootje terecht komt. Ps: Ruben Lenten heeft een app uitgebracht: “Len10 Workout App”, vol met lichaamsgewicht oefeningen die je kunnen helpen bij je kitesurf-fitness. 
 • Lees een boek of luister naar een, het zal je misschien verbazen hoeveel leuke, grappige en/of leerzame boeken er zijn. Al eens gehoord van “The subtle art of not giving a fuck”? 
 • Test de rookmelder door met je hoofd in een kookboek te duiken. Ja, zo een met van die gerechten waar je 6 uur aan kwijt bent en af en toe vergeet op te letten.
 • Wat dacht je van bijleren? Waarom niet? Je hebt zeeën van tijd en op internet kan je tegenwoordig alles vinden: 
  • Leer een instrument bespelen en doe je buren een lol, kies voor drumles!
  • Leer een nieuwe taal. Misschien een taal waar je niets aan hebt maar wat wel lekker interessant klinkt zoals Maori. Of iets waar je wel wat aan hebt zoals Spaans.
  • Volg een cursus. Webdesign? Fotografie? Massage? Sportvoeding? EHBO? (Ook handig voor anderen.) Tarot? Hacken? Yoga?
 • Kan je het kitesurfen echt niet los laten? Kijk dan filmpjes van de trick die je zo graag wil landen. Bestudeer het zo goed dat je de techniek stap je voor stapje door hebt. Klaar? Tijd om het te visualiseren! Wist je dat je door je succes te visualiseren letterlijk je hersenen aan het voorbereiden om het succes te behalen? 
 • Mis je het groen van buiten? Haal het naar binnen! Er zijn zoveel (makkelijke) planten voor in je woning, jawel… die kan je ook gewoon bestellen. Of ga zaadjes zaaien, zelfs de zaadjes van je citroen, avocado en mango kunnen mooie plantjes worden. Wel even opletten of ze voor je huisdier niet giftig zijn.

Ok, met dit lijstje komen jij en ik hopelijk de volgende keer dat we lang binnen zitten weer even vooruit. Wat doe jij als je langdurig thuis moet zitten? Misschien heb je zelfs nog wel betere ideeën! Help de (hopelijk niet) huidige en toekomstige bankzitters en deel het met ons! 

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
nl_NLNL